Vanaf € 45 geen verzendkosten. Verzending binnen 1 - 4 dagen, afhankelijk van product.

Een zilveren enkelbandje, wat is zilver? En waar staat 925s voor?

Een zilveren enkelbandje, wat is zilver 925 s eigenlijk?

In onze webshop kun je zilveren enkelbandjes vinden. Maar wat vind je belangrijk? Wil je ‘echt’ zilver? Of wil je alleen zilverkleurig? In deze blog vertel ik er meer over.

Wat is echt zilver en waar staat 925 s voor?

Zilver is een edelmetaal, het is zeer buigzaam maar iets harder dan goud. Puur zilver (ook wel fijn zilver genoemd) is te zacht om te verwerken tot bijvoorbeeld enkelbandjes of andere sieraden. Daarom wordt zilver gemengd met een ander metaal, vaak koper. Dit heet een legering. Het getal 925 staat voor 92,5% zilver en dus 7,5% ander metaal. Deze verhouding is zelfs in 1986 in de wet vastgelegd om consumenten te beschermen. Ook zal er altijd een merkje staan op het zilveren sieraad waar 925 in staat. De letter s staat voor sterling. Het is niet precies duidelijk waar de naam sterling vandaan komt. De meeste verhalen verklaren het als volgt; de betekenis is ‘met een kleine ster’ dit verwijst naar zilveren munten uit Normandië waarop een ster stond afgebeeld.

enkelbandje zilver


Prachtig zilveren (925) enkelbandje met ringetjes.

Waarom houden we van zilver?

Zilver kent een mooie witte glans. Deze werkt betoverend voor mensen. Daarnaast behoudt zilver zijn waarde. Niet verkeerd toch? Ook is het in principe niet mogelijk om allergisch te zijn voor zilver. Natuurlijk kan de legering van een zilver bestaan uit bijvoorbeeld 7,5 % nikkel, waar wél veel mensen allergisch, voor zijn. Maar dan nog is het onwaarschijnlijk dat nikkel door de zilverlaag heen komt. Tenslotte is zilver is een edelmetaal en kan dus niet roesten. Nog een kenmerk waarom zilver zo populair is. Wil jij een 925 zilveren enkelbandje, we hebben er een aantal in de collectie.

Waarom worden mijn zilveren enkelbandjes bruin of zwart?

Er is niks mis met je enkelbandje in elk geval! Het is een teken dat je een echt zilveren sieraad hebt. 😊 Het zilvermetaal reageert met zuurstof. Dit noemen ze oxideren. Dit proces kan door andere invloeden versnellen. Bijvoorbeeld door het douchen met de sieraden vanwege de aanwezige mineralen in het water. Of door het contact met de huid. Zo kan het zijn dat bij de één na een paar dagen of weken al verkleuring optreedt en bij anderen kan het jaren duren.

Hoe verzorg je de zilveren sieraden?

Je kunt de echte zilverglans terug toveren door te poetsen met een poetsdoek ook wel een polijstdoek genoemd. Deze zijn online verkrijgbaar en ook bij de meeste juweliers. Daarnaast kun je ook gebruik maken van silver cleaner. Een speciaal schoonmaakmiddel waarmee je je zilveren sieraden een badje of een poetsbeurt kan geven. Zoek het maar eens op.

Zilveren roestvrij stalen enkelbandjes

Echt zilver is best kostbaar. Wil je toch een zilverkleurig enkelbandje? Dan kun je kiezen voor een rvs, roestvrijstaal of ook wel stainless steel genaamd. Het voordeel van rvs is dat het niet verkleurt. Net als bij zilver is er nagenoeg geen allergische reactie met rvs sieraden. Ze noemen rvs vaak hypoallergeen. Daarnaast is rvs minder onderhoudsgevoelig. Het behoudt zijn kleur. De meeste zilveren enkelbandjes in de webshop zijn van rvs.


Dubbel zilver rvs enkelbandje. Twee lagen, met steentjes

De verschillen tussen rvs en zilver:

  • RVS is goedkoper dan zilver.
  • RVS is geen edelmetaal, zilver wel.
  • RVS verkleurt nauwelijks, zilver oxideert.
  • Zilver behoudt zijn waarde.
  • Een echt zilver sieraad kan je een luxer gevoel geven, je draagt immers een edelmetaal.
  • Zilver zul je af en toe moeten poetsen, rvs nauwelijks.
  • Rvs is steviger dan zilver en krast daardoor minder snel.

Overeenkomsten tussen zilver en rvs:

  • Beide kunnen tegen water, echt minder tegen zeep etc. Je kan ermee douchen maar we raden het niet aan.
  • Voor beide is zwembadwater waar chloor in zit geen goed idee.
  • Beide veroorzaken nauwelijks een allergische reactie.

Beide hebben een prachtige zilverkleurige glans waar ik in elk geval helemaal weg van ben.

Jij ook? Of je nu kiest voor 925 zilver of rvs. In onze collectie zilveren enkelbandjes vind je ze beide terug, zodat je een goede keuze kunt maken.

xxx- Inge