Vanaf € 45 geen verzendkosten, binnen 1 tot 2 dagen verzonden.

Wat zijn zoetwaterparels?

Wat zijn zoetwaterparels en bestaan er ook zoutwaterparels? En zo ja, wat is het verschil?

Om maar meteen deze vraag te beantwoorden; Ja er bestaan zoetwaterparels én zoutwaterparels. En beide zijn een natuurproduct. Maar er zijn wel een aantal grote verschillen. Hoe dan ook het is en blijft een magisch proces van de natuur. Binnen in een schelp ontstaan er de mooiste creaties.

Hoe ontstaan zoetwaterparels?

bedel voor aan enkelbandje zilver parel

Zoetwaterparels zijn parels die worden gekweekt in mossels die leven in, de naam zegt het al, zoet water in voornamelijk China. Daar worden de mossels een beetje ‘gepest’. In de mossel wordt een stukje weefsel gestopt. Dat irriteert de mossel en gaat reageren door laagjes parelmoer af te zetten tegen het weefsel. Op deze manier ontstaat er een parel. Er kunnen per mossel wel tussen de 20 en 50 parels ontstaan. De parel heeft geen kern en zijn daarom ook zelden echt rond. Zo is iedere parel is uniek. Hoe ronder de parel, hoe kostbaarder hij is. Doordat hij geen kern heeft is hij wel door en door van parelmoer. Doordat er zoveel parels tegelijk uit een mossel komen zijn de parels een stuk goedkoper dan een zoutwaterparel. Je ziet ze veel 

Hoe ontstaan zoutwaterparels?

De zoutwaterparel wordt tegenwoordig ook gekweekt, cultivé noemen ze dat

ook wel. In plaats van een mossel wordt er nu gebruik gemaakt van een oester. In de oester wordt ook een stukje weefsel en een kern ingebracht waardoor de oester ook parelmoer gaat afzetten. Het kweekproces is iets ingewikkelder en in een oester kunnen maar tot maximaal 3 parels groeien. Het kan wel 3 tot 5 jaar duren eer de parel groot gegroeid is. De zoutwaterparel is vaak wel mooi rond vanwege de kern en wordt gekweekt in o.a. wateren rondom Japan. De zoutwaterparel is vanzelfsprekend een stuk kostbaarder.

Wat zijn glasparels?

Ook zijn er glasparels. Deze zijn zoals de naam het zegt van glas en ook altijd perfect rond. De echt parel wordt nagebootst doordat er over de glaskraal een laagje parelmoer zit. Zeer mooie kralen moet ik zeggen, maar natuurlijk niet vergelijkbaar met echt parels.

Er is nog veel meer te vertellen over parels. Over de kleuren en de verschillende benamingen en de specifieke plaatsen waar ze worden gekweekt en waarvoor ze allemaal worden gebruikt. Maar voor deze blog hou ik het hierbij. Je hebt een idee gekregen hoe parels ontstaan en wat het verschil is tussen deze twee.

Enkelbandjes met zoetwaterparels

enkelbandje dubbel laags zilver met parels

Ook in onze collectie vind je enkelbandjes met parels terug. En mocht je je afvragen of het echt parels zijn? ja dus! Echte zoetwaterparels. 😍  Ik hou heel erg van dit wonderbaarlijke natuurproduct. Ben jij ook fan? Kijk eens naar de enkelbandjes met parels, Misschien zit er iets voor je tussen?

Heb je vragen of weet je een leuk onderwerp voor een blog? Laat het me weten!

xxx- Inge